SVCH LP1 Kullaskogens Morris - Elliott

 
 

Tillbaka till verkligheten och jag är så trött!!!! Internatet var jättebra men jättejobbigt. Vi övade på svåra samtal så som att ge dödsbesked, cancerbesked, att ta upp frågor om alkohol när man misstänker missbruk, när man misstänker misshandel osv. Mentalt jättejobbigt att utsättas för så många jobbiga situationer på så kort tid men såklart mycket nyttigt och givande. Det här är ju något av det som jag är extra intresserad av och verkligen vill bli bra på. 

På träningsfronten har jag minsta sagt en liten svacka men vi koncentrerar oss på killens bakdel en stund varje dag. Sedan har den nya boken jag beställde kommit, tjoho! Det visade sig vara en tegelsten, typ tre gånger tjockare än jag förväntat mig. Men innehållet verkar toppen och det är en sådan bok som jag önskar jag hade haft när Elliott var valp (för då hade vi minsann redan nått elitklass i både det ena och det andra ha, ha....eller?)

I veckan fick jag ett alldeles underbart mail från Eva, så för alla som tränar eller är nyfiken på Bruksgrenarna - här får du hjälp att hitta rätt i djungeln eller förstå dig själv och dina val lite bättre ;) Författaren är okänd men lär ha bjudit på många skratt so far, läs och njut:

Att välja rätt bruksgren...

SPÅR
Sporten för den sanne individualisten! Kan utövas helt utan att man behöver ta hänsyn till andra människor, något som du ser som ett stort plus. Spårmänniskan vet alltid själv bäst, och eftersom ingen annan följer med ut i skogen, är spår den överlägsna grenen vad gäller bortförklaringar -ingen annan än DU vet ju vad som egentligen hände där ute i skogen! Ingen ser heller alla dina misslyckanden, utan det är helt upp till ditt eget rymliga samvete hur du vill beskriva att din träning gått! (Vissa spårmänniskor medtager alltid extra apporter och spårslut för att kunna dölja ett eventuellt misslyckande -även på tävling!) 

Viktiga karaktärsdrag: Ensamvarg, duktig på att räkna steg och pinnar, skarp syn (du tar apporten, inte hunden), måttligt terränggående, bra på att hitta på undanflykter. Hemsk sångröst för att skrämma bort älgar är ett plus! 

SÖK
Spårets motsats! Perfekt för dig som vill studera hur människor fungerar i grupp -intriger, maktbalans, skiftande ledarskap. En bra övning för framtida deltagande i "Expedition Robinsson", du kommer garanterat att vilja rösta bort minst en deltagare per träningstillfälle! Bra sport för den som inte har så bra lokalsinne -även den vimsigaste brukar hitta tillbaka de 50 metrarna till mittstigen efter någon timme. Söket har nackdelen att alla andra i gruppen vet exakt hur uselt din hund går -men samtidigt har du fördelen av att kunna skylla alla dessa misstag på de andra i gruppen! Usla figgar och slarv på stigen kan ju få det bästa sökhundsämne att tappa sugen! Hade du bara en bättre grupp så... 

Viktiga karaktärsdrag: Älskar att argumentera, bra på att skylla på andra, mycket terränggående (älskar du att kasta dig utför stup och hala bergshällar i 100 knyck är sök den enda sanna grenen för dig!), klarar av att ligga still i en snödriva eller inlåst i en nedgrävd låda hur länge som helst utan att förfrysa eller drabbas av klaustrofobi. 

RAPPORT
 Grenen för de sanna latmaskarna! Du låter hunden och hjälpföraren göra hela jobbet och sitter själv och fikar på A-stationen! En rapportmänniska bör ha mycket is i magen och gärna leva efter tesen "Går det så går det", för hunden kommer du inte se skymten av under hela träningspasset. En stor förkärlek för att sitta och fika, filosofera eller halvsova långa stunder i sträck är meriterande. Kommer inte hunden tillbaka, kan du hitta på vilka förklaringar som helst -ingen har ju sett den ute på sträckan, så hur skulle de andra i gänget kunna avgöra vad som är sant eller ej!? 

Viktiga karaktärsdrag: Lugn, lat, optimist. Tar dagen (och träningen) som den kommer. Förkärlek för långa fikapauser. 

SKYDDS
 Grenen för dem som egentligen ville bli yrkesmilitärer eller poliser eller bara vanliga väktare men som i själva verket inte ens får bli dörrvakt på stans värsta sylta. En stor förkärlek för militärgrönt och kamouflage är ett måste! Du tycker inte om att träningsmetoderna ändrats de senaste 30 åren, och du förstår fortfarande inte vad alla dessa sällskapshundar har på Brukshundklubben att göra!? Du har mycket svårt att känna igen andra raser än schäfer och börjar gärna dina argument med "på MIN tid..." eller "det var bättre förr!" och du tillhör det lilla fåtal som tycker att gällivarehäng faktiskt är riktigt snyggt... En perfekt sport för den som vill fylla sin bil med munkorgar, skyddsärmar och andra attiraljer som visar att du verkligen är en sann bruksmänniska! 

Viktiga karaktärsdrag: Självsäker, dryg, bakåtsträvande. Förmåga att se ner på alla andra grenar. Macho. Uppskattar hunddressyr a la 60-talet... 





Leave a Reply.